交融歷史記憶的眷村新風貌:高雄眷永堂 J.Y Living Experiment Studio

The new style of the village that blends historical memory: Kaohsiung Yong Yongtang JY Living Experiment Studio

Since the Qing Dynasty, Fengshan is an important town south of Fucheng. The Fengshan River is connected to the sea to become the hinterland of Kaohsiung Port. The Japanese army used this as the base for the Nanjin policy, and built the warehouse and military building to become Chengzheng New Village. As the Japanese retreated, Chengzheng Xincun was ridiculous. On the occasion of the Kuomintang War, the officers won the training camp and military residences of the troops. The Whampoa Military Academy was renamed Huangpu New Village. Huangpu New Village is the first village in Taiwan. It inherits the traditional Japanese traditional architecture and is seen in many architectural features. Once faced with the crisis of demolition, the reconstruction project of Huangpu New Village was completed in 2013, and the Kaohsiung City Government reported it as a cultural landscape. In 2015, the implementation of the “Restoring by Living” program was carried out. Through the presence and life of literary and art workers and the citizens, the old buildings were used as the basis to reconcile the current vision of the village. Among them, HAO Design's good room design is based on the concept of life laboratory, transforming the old house into "Yu Yong Tang", as a workshop for lectures, hand-painted, desserts, cement, etc., also provides art and cultural accommodation, so that the space has more High liquidity and the possibility of compound interweaving. Through the transformation practice of the old space, we can see the new aesthetic experience generated by the cultural and design thinking in the era communication. In the process of the old house, the cultural and historical value of the old building and the practicality of the future use plan of the space have become important tasks for the team. The preserved Japanese-style roof tiles, concrete walls, milky white cabinets and brown wood strip brackets give the space a gentle atmosphere. The design team puts Japanese-style minimalist furniture and classic furniture from all ages in Taiwan, such as a trumpet chair, a rattan coffee table, a stone-green Datong fan, adding simple lines and brightly colored objects to become the highlight of the space; and the red container door at the entrance, It is the response of the village culture and Kaohsiung Harbor. On the left side of the garden, there is a milky yellow door nailed to the grass green gauze. After entering, it is the reception room of Zhai Yongtang. There is a wooden roof structure that connects the two-color wall, white makes the upper part of the space bright, and the reddish brown practical layer is also the main color of this space. The wooden furniture is adorned with green objects, and the low-reddish contrast of red and green is compatible with the terracotta floor faintly, waiting calmly and gently for visitors from far away. The kitchen behind the reception room is occupied by white tiles, and the floor is decals. In addition to the color balance in the kitchen, the tender green floor and wooden door cabinets echo the color tonality and spatial relationship of the entire building. From the kitchen to the semi-outdoor space outside, the original garage is now converted into a dining space, and the light blue garage door remains. The simple white circular hole plate lights up the outdoor space and provides tools to hang the storage function. The bright yellow dining table dominates the rhythm of the dining area, and it can also be transformed into a work table – whether it is work or rest, it is bound to have a bright mood. Looking out into the outdoors on various days, watching the slight changes in life, re-focusing on the neglected in daily life. A reborn historical memory space, how to extradite life consciousness and aesthetic practice, provides some answers here. The village house has been remodeled, leaving some of its past appearances, changing the way the space is used, and new life is rooted here. As the starting point for the old house to be activated, Zhai Yongtang looks back at the past, and the interlacing of time and space is carrying out a new attitude of history, humanity and design. JY Living Experiment Studio designed by HAO Design Good Room Design No. 110, East 4th Lane, Huangpu New Village, Fengshan District, Kaohsiung City All Images Courtesy of HAO Design Good Room Design. Join Polysh Facebook to read the latest and interesting design and art articles at any time.